14. En superdag och att inte skjuta upp saker!

Hej superhero!

Idag har det varit en superdag hittils! Vi vaknade rätt tidigt och har sysselsatt oss hela dagen med att planera vårt kommande projekt. Jag älskar dagar när man får mycket gjort, speciellt när man får mycket jobbiga saker gjorda, saker som man skjutit upp i all evighet men tillsist tar tag i. Men varför är vi egentligen så korkade och hela tiden skjuter upp saker även fast vi vet att vi mår bättre om vi tar tag i de direkt? Jag läste nyligen en bok, the five secound rule av Mel Robbins där hon berör ämnet. Enligt henne så skjuter vi upp saker för att vi redan känner oss stressad, och tanken på att ta tag i någonting ytterliggare blir för mycket, så vi gör som strutsen stoppar ner huvudet i sanden och “stänger av” för att få lite mental vila.

Man behöver inte konsultera Einstein för att inse att det bildas en negativ loop av det hela, en loop som bara gör oss ännu mer stressad.

Så hur ska vi komma ur den? Jo, för att lyckas med det så måste man först lösa de nuvarande sakerna som man skjutit upp och sedan se till att man inte skjuter upp några fler saker. Lätt va? Nej, inte riktigt men för att förbättra dina odds så kommer här en övning från min bok som är superbra för att inte börja skjuta upp nya saker.

procratination-2

Övning 3 – Att förhindra nya, stressande saker att fästa sig i ditt undermedvetna Det första du ska göra är att köpa en arkivmapp med 31 flikar samt en vanlig mapp som du kan ha papper i. Märk flikarna i arkivmappen från 1 till 31. Den vanliga mappen märker du med ”senare”. Flik nr 1 till 31 i arkivmappen representerar respektive dag i månaden, och mappen ”senare”, representerar alla de datum som kommer senare.

När du kommer på någonting som du borde göra och som tar mer än två minuter, så skriver du ner det på en lapp, samt hur och när du ska lösa det.
65
Sedan går du med lappen till ditt filsystem och placerar lappen antingen i den ficka vars datum den ska lösas denna månad, eller om datumet är senare, så placerar du lappen i mappen ”senare”. Om det du ska göra tar mindre än två minuter att göra, så gör du det direkt. Varje dag när du vaknar, så ser du efter i filsystemet under dagens datum om det finns något som du ska göra. Vid månadsskiftet går du igenom mappen ”senare” för att se om det finns någon lapp som ska flyttas till någon av den nya månadens dagsflikar.

Hare toppen!

1 reaktion på “14. En superdag och att inte skjuta upp saker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.